mandag den 3. marts 2008

Uge 10: Wikipedia

Ting nr. 19: Wikipedia
Link til den danske Wikipedia
Link til den engelske Wikipedia

I denne uge skal det handle om wikier. En wiki er en hjemmeside, hvor alle kan redigere teksten. Det mest kendte eksempel er online-leksikonet Wikipedia som startede i 2001 og som rummer 7,5 millioner artikler fordelt på 253 sprog. Heraf er der ca. 64.000 artikler på dansk. Alle kan tilføje nye artikler, og det er let at rette og se tidligere versioner af sin side.

Wikipedia er et online leksikon, som i modsætning til et leksikon i bogform, er under stadig udarbejdelse og revision. Alle kan oprette og ændre eksisterende artikler. Og alle versioner af ændringer og tilføjelser kan findes frem. Vidste du i øvrigt, at Wiki er kort form af wiki wiki der betyder "hurtig" på
hawaiiansk og udtales "viki viki" på dansk.
Et online leksikon er bedre end et papirbaseret leksikon med hensyn til aktualitet. Svagheden er at artiklerne er uens, både med hensyn til længden og vægtningen af oplysninger. Til gengæld sørger flittige brugere for, at vigtige oplysninger hurtigt bliver tilføjet.

Wikipedia er meget omdiskuteret, hvad angår kvalitetsspørgsmålet af indholdet. Men lige meget om man er tilhænger eller modstander af Wikipedia, er der en ting, der er helt sikkert: Wikipedia er meget synlig på nettet og bliver brugt af rigtig mange mennesker. Det er derfor et oplagt sted at synliggøre nogle af bibliotekernes mange ressourcer.

Der er flere indgange til indholdet i Wikipedia.
Man kan selvfølgelig søge direkte på siden, men typisk støder man på dens mange artikler gennem emnesøgninger i Google. Alle artikler er nemlig indekseret seperat i Goggle og kommer tit op som en af de øverste poster.

Opgave 1
Din opgave er nu - ganske enkelt - at udforske Wikipedia.


  • Klik dig rundt og bliv fortrolig med siden. Søg på forskellige begreber både i den danske og den engelske. Brug "søg" for at søge på de sammenhænge ordet indgår i. Brug "Gå til" for at gå direkte til en pågældende artikle. Afprøv f.eks. forskellen med søgeordet "universitet".
  • Søg via google og klik dig ind på Wikipedias artikler. Prøv f.eks. at søge på "mp3" og "blog".
Opgave 2
Når du har surfet lidt rundt på nogle af de emner, du ved noget om, er det en god ide at starte med at læse: Hjælp: Velkommen nybegynder

  • - Gå ind i Sandkassen og prøv at rette eller skrive en artikel. I første omgang kan du nøjes med at klikke på knappen ”Forhåndsvisning” som viser artiklen, som den vil komme til at se ud. Du kan evt. kopiere teksten over i et tekstbehandlingsprogram (fx Word), hvis du vil gemme den midlertidigt.
    Du behøver ikke at logge ind, bare slet den tekst, der står i boksen og skriv en ny! Tænk først og fremmest på indholdet. De særlige formatkoder kan du udelade eller tilføje til sidst.


Opgaver for dem, der vil prøve lidt mere

  • - Find en artikel om et emne, du virkelig ved noget om – gerne et emne, hvor du har nogle kilder til rådighed, som du enten kan referere eller henvise til.
    Læs
    Hjælpeguiden om artikelskrivning.
  • - Opret dig som bruger med et brugernavn. Dette er ikke et ultimativt krav, men en stor fordel, fordi du så kan få et overblik på hvilke artikler, du har bidraget til.
    Lav i første omgang en enkelt rettelse (eller tilføjelse). Gem siden. Brug fanen ”Historik” for at se historikken bag redaktionen og hvor mange, der har bidraget. Bemærket, at det altid er muligt at gå et eller flere trin tilbage (Klik på ”Gendan”, hvis dette skulle blive aktuelt).

  • Har du spørgsmål eller problemer er du velkommen til altid at kontakte dine friske eksperter. Denne uge er det Jakob og Finn

    Ingen kommentarer: