fredag den 14. marts 2008

Uge 12: Nye netværk

Ting 21: LinkedIn
LinkedIn
Vejledning til LinkedIn

LinkedIn kan betragtes som et online visitkort. Hvor Facebook og MySpace har et socialt sigte, satser LinkedIn på at danne rammen om ens professionelle netværk. Derfor er oplysninger om uddannelse og nuværende og tidligere jobs i højsædet her.
Linkedin kræver ikke meget opmærksomhed når først man har givet så mange informationer man kan, eller har lyst til. Til gengæld er det vigtigt at man husker at opdatere sin profil efterhånden som tiden går.


Ting 22: Facebook
Facebook
Vejledning til Facebook

Facebook er en af de nyeste store bølger indenfor web 2.0. Det er et online forum med mere end 60 millioner brugere. Ideen bag er at man skal kunne finde og kontakte personer. Det er altså en form for online udgave af den tavle med billeder Roskilde Bibliotek selv har hængende nede ved receptionen.
Facebook giver muligheden for at holde styr på nuværende bekendte, at få kontakt med tidligere bekendte og at starte grupper med folk med fælles interesser eller baggrunde. Og det er der kernen i Facebook ligger. Samtidigt kan man på Facebook også blogge, lægge musik, billeder og videoer og generelt præsentere sig selv for omverdenen. Efterhånden er der også kommet en masse andre ting med, som hovedsageligt kan betegnes som Tidsfordriv (egner sig også fortrindligt som overspringshandling). Det drejer sig om små spil, quizzer og virtuelle ting man kan give hinanden.

Facebook kan hurtigt komme til at virke meget uoverskuelig, når man får samlet sig mange venner derinde. Omvendt kan den hurtigt virker meget kedelig hvis man så godt som ingen har. Derfor kan det kræve lidt tålmodighed at opleve den fulde gavn og anvendelighed. Men når man først lærer at finde rundt, så kan Facebook være både morsom og interessant. Med vejledningen og opgaverne sætter vi jer i gang, men der findes mange andre muligheder I selv kan udforske senere.

Opgaver
- Tilmeld dig Facebook

- Find nogen personer du kender og få dem som venner på Facebook (sæt jer eventuelt sammen et par stykker og opret jer sammen).

- Tilmeld dig gruppen Roskilde Bibliotekerne eller få Slagelse Bibliotekerne som ven.

- Afmeld notifications.

- Find den application der hedder Likeness og få den på din profil.


Ugens ekstrating: MySpace
MySpace

MySpace er, som Facebook, en side hvor man kan præsentere sig selv. Her kan man også lægge billeder, musik og videoer, blogge, danne grupper og møde andre. Mange musikere har MySpace-sider hvor de promoverer deres musik, og en del bands og kunstnere er slået igennem på denne måde. Det er muligt at ændre udseenet på sin profilside vha. en simpel Editor eller ved selv at kaste sig ud i HTML. Dette gør at MySpace-sider kommer til at være meget individuelle (og meget spraglede).

MySpace er utrolig populært og alment brugt, specielt i USA, og der skulle findes over 106 millioner konti. Da MySpace nåede til Danmark red det dog ikke på den samme bølge af popularitet som fx Facebook gør lige nu. Samtidigt er MySpace på mange områder ikke så gennemskueligt og lettilgængeligt som Facebook, og det er derfor den ligger som en ekstra-ting. At have en MySpace-side kræver en del opmærksomhed og regelmæssige opdateringer. Derfor vil vi ikke sætte det som en opgave at oprette en MySpace-side. I stedet vil vi opfordre folk til at prøve at surfe rundt på MySpace. Et godt udgangspunkt er at finde enten en person man kender eller en musiker, og så begynde at at hoppe fra MySpace Friend til MySpace Friend. Derved får man et indtryk af den verden MySpace tilbyder og man ser variationen derinde. Og hvem ved, måske kan man blive så fanget at man får lyst til at oprette sig en side derinde. I så fald skal man bare kaste sig ud i det, og møder man problemer kan man altid spørge en af eksperterne.


Og selvfølgelig kan man spørge eksperterne om alt muligt andet også. I denne uge står Jakob og Lars forrest på bastionen.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Burde man ikke have gjort folk opmærksomme på, at Facebook har rettighederne til alt, hvad man uploader/skriver, også selv om man sletter det igen?
Og at det stort set er umuligt at slette sin profil, hvis man først har oprettet den?

Lars Stoltz Nielsen sagde ...

Det har du så lige gjort ;-)

At deaktivere sin Facebook-konto er let nok. Gå ind under Account og vælge Deactivate. Derved kan andre ikke længere få adgang til din profil, og du kan altid komme tilbage og aktivere den igen.
Ønsker du at slette din konto helt og aldeles så skal du gå her hen: http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account
Det kan være lidt svært at finde (Jeg fandt den via Help).

At slette dig selv på LinkedIn kræver også et par skridt. Her skal denne form udfyldes: http://www.linkedin.com/feedback?displayContactCustomerServiceFeedback=
Husk navn og email-adresse.

For at slette sig selv på MySpace skal man ind under kontoindstillinger for sin profil. Da jeg tjekkede var deres beskrivelse i "Hjælp" ikke helt korrekt, desværre.

Og nej, Facebook har IKKE rettigheder til alt hvad man poster på deres side. MEN man giver dem derimod tilladelse til at bruge det og distribuere det videre! Det er her problemet ligger.
Hvis man fjerner materialet fra Facebook vil denne tilladelse udløbe.
MySpace gør lidt det samme, men er dog noget mere ydmyge end Facebook. De indvilliger nemlig i kun at bruge det indenfor MySpace-universet og dets umiddelbare nærhed.
Så bundlinien siger: brug Flickr eller Picasa til at uploade billeder (da det vel hovedsageligt er ved billeder problemet ligger). Du kan altid linke til din Flickr-side fra Facebook, hvis du vil.