onsdag den 2. januar 2008

Uge 5: Saml dine favoritsider på nettet

Så er vi tilbage efter en velfortjent jule- og nytårspause.
I denne uge skal vi arbejde med de velkendte Foretrukne på en ny måde.

Favoritter, foretrukne eller bogmærker er praktiske. Så slipper du for at skulle huske alle de gode hjemmesiders adresser. Og det er nemt og hurtigt at gemme links under foretrukne i browseren. Men det kan hurtigt blive lidt uoverskueligt med mange links, og så har du dem kun på computeren derhjemme og ikke andre steder.
Men hvis du bruger en online tjeneste som del.icio.us eller furl kan du - fra hvilken som helst PC - altid logge ind på din konto og se dine egne bogmærker/favoritter. Men derudover kan du også se, hvad andre har valgt at gemme på den måde. Det kan være en god måde at blive inspireret på.
Både del.icio.us og Furl lægger op til, at man tagger sine links - dvs giver dem emneord på samme måde som du taggede dine bøger i LibraryThing, Tags er i virkeligheden ukontrollerede emneord man selv bestemmer, og de kan være meget forskelligt opbygget. Det vigtigste er, at du selv synes, at de er gode og sigende.
Når du bruger del.icio.us og Furl beskriver du med andre ord hjemmesiderne med dine egne (emne)ord.

Ugens eksperter: Finn og Gitte

Ting 10: del.icio.us

Direkte link til del.icio.us
Vejledning til del.icio.us

Del.icio.us er som ovenfor beskrevet en online bogmærketjeneste, hvor du kan have dine bogmærker med overalt, så du kan bruge dem fra hvilken som helst PC. Endvidere har du mulighed for at dele dine bogmærker med andre, og du kan se andres bogmærker. På den måde kan du bruge del.icio.us til at netværke med andre, der gemmer samme slags sider som dig. Der er med andre ord tale om det, man kalder "social bookmarking".

Opgaver

  • Opret din egen del.icio.us konto. Det gør du på: http://del.icio.us/
  • Installer del.icio.us-knapperne
  • Aktiver din del.icio.us konto via den tilsendte mail
  • Find nogle af dine favoritsider og tilføj dem ved hjælp af del.icio.us-ikonet under hyperlinks
  • Herefter skal du tilføje en lille beskrivelse og tilføje nogle tags (dvs. at du tilføjer nogle nøgleord/emneord).
  • Importer evt. dine favoritter/foretrukne som beskrevet i vejledningen

Ugens ekstraopgave: Furl.net

Direkte link til Furl.net
Vejledning til Furl.net

Furl fungerer stort set efter de samme principper som del.icio.us. Men Furl kan både aktiveres via toolbar og optræde som et link blandt andre foretrukne.

Furl står for File URL, og her kan man arkiver søgbare kopier af web-sider og dele dem med andre. Hver bruger har 5 gigabytes lagerplads.
Man tilknytter kategorier – som fx business eller sports – til de gemte sider. Desuden kan siderne Rates med op til 5 stjerner efter vigtighed og bl.a. tildeles en beskrivelse og søgbare emneord. Desuden er der mulighed for at gemme privat eller offentligt, dvs kunne ses af andre.
Brugere kan se hvilke andre brugere som har furlet en URL og læse deres kommentarer (hvis de er offentlige) og finde brugere med samme interesser.

Opgaver

  • Opret en konto på Furl
  • Gem et par af dine favoritsider
  • Giv dem kategorier, emneord osv.
  • Sammenlign evt. del.icio.us og furl

Ingen kommentarer: