onsdag den 5. december 2007

Uge 4: Din elektroniske bogreol

Så er vi nået til uge 4 og snart er det jul. Det betyder at vi efter denne uges ting 8 og 9, allesammen får en velfortjent 23 ting-puste-pause frem til 7. januar. I mellemtiden er der så mulighed for at komme med i ro og mag, hvis man skulle være kommet lidt bagud.

Ugens udfordring handler, som vanligt, om at dele noget med andre. Denne gang er det dine boglige præferencer (eller det modsatte). Fortæl andre om gode læseoplevelser, eller de forfærdelige, og vis hvad du har stående på bogreolen.

Ting 9 handler om at hente indhold ind i din blog, så du kan vise indholdet fra andre webtjenester til dine læsere. Mere præcist skal du vise den "virtuelle bogreol" du laver under ting 8, på din blog. Du kommer også til at prøve at lægge et meebo-chatvindue ind, så dine læsere kan chatte med dig direkte fra bloggen.

God fornøjelse og rigtig glædelig jul fra ugens eksperter, som du altid meget gerne må kontakte hvis du får problemer undervejs, har spørgsmål til ugens ting, eller sidder inde med en viden du gerne vil dele.

Ugens eksperter: Bo og Hanne

Ting 8: LibraryThing
Direkte link til LibraryThing
Vejledning til LibraryThing

LibraryThing må være et hit for biblioteksansatte, der jo elsker bøger. I LibraryThing kan du flytte din bogreol ud på internettet. Du opretter et netkatalog over de bøger du har, bøger du har lyst til at læse eller måske over bøger du hader. Ud over at man kan lave en liste over sin egen bogsamling, kan man tilføje emneord (tags/etiketter), diskutere bøger med andre og få ideer til andet, man kan læse. Og man kan se, hvad andre læser.

Så det vigtigste er måske, at LibraryThing helt automatisk sætter dig i forbindelse med andre, som har de samme bøger som dig eller den samme smag som dig.

På LibraryThing kan du indsætte op til 200 bøger gratis, men du kan mod en beskeden betaling indsætte alle de bøger du har lyst til.

Idéen er, at man - når man registrerer og tagger sine bøger - bliver en del af et fællesskab omkring emner, genrer, titler eller forfattere. Hvis man tagger mange titler med “krimi”, vil andre, der læser mange krimier kigge forbi og se, om man anbefaler noget, de ikke selv har læst. Så som alle andre ting i 23ting danner dette site også grundlag for sociale netværk, hvor du kan se bogreoler fra andre som har samme smag som en selv og dermed få yderligere inspiration til læsning.

Denne funktionalitet må være oplagt i bibliotekssammenhænge, hvor lånerne kan inspirere hinanden til videre læsning. Men også for bibliotekarer i udlånsarbejdet er det brugbart overfor lånere som gerne vil have noget der minder om...

Har du brug for at vide lidt mere, før du kaster dig ud i det? Så kan du få en lille rundtur her.

Opgaver

  • Opret en konto på LibraryThing
  • Tilføj min. 5 bøger
  • Du skal tagge bøgerne med emneord, der beskriver indholdet

  • Skriv evt. en anmeldelse
  • Skift omslag på en bøgerne i dit bibliotek

  • Find nogen, der har læst de samme bøger som dig


Ting 9

Widget til din blog
Direkte link til Librarything og Meebo
Vejledning til widget på din blog

Del din virtuelle Librarything boghylde med læserne på din blog, eller giv dem mulighed for at kontakte dig direkte fra din blog via chat. Ting 9 handler om hvordan du kan hente informationer ind på din blog-side fra nogle af de mange andre nettjenester du bruger.

Opgaverne nedenfor går ud på at konstruere nogle små programkodestumper (såkaldte widgets) og sætte dem ind i HTML koden på din blog. Når du har en blogger.com webblog foregår dét via en nem og enkel formular, så det er slet ikke så kompliceret som det måske kan lyde.

I denne uge vil vi kun koncentrere os om widgets til Librarything og Meebo, men mange andre nettjenester giver samme mulighed, så ting 9 vil også kunne (gen)bruges til andre sjove og interessante berigelser af din blog senere i 23ting forløbet.

Hent vejledningen og løs opgaverne nedenfor.

Opgaver
  • Lav en Librarything widget og sæt den ind i din blog

  • Lav en Meebo widget og sæt den ind i din blog

  • Test din meebo widget: Luk browseren med din blog, log på http://www.meebo.com/ og bed én fra gruppen, eller en anden, om at prøve Meebo fra din blog.
  • Del dine erfaringer i et blog-indlæg.

Og husk... din blog er din egen. Begge widgets kan selvfølgelig fjernes igen.

Ingen kommentarer: