onsdag den 5. december 2007

Uge 4: Din elektroniske bogreol

Så er vi nået til uge 4 og snart er det jul. Det betyder at vi efter denne uges ting 8 og 9, allesammen får en velfortjent 23 ting-puste-pause frem til 7. januar. I mellemtiden er der så mulighed for at komme med i ro og mag, hvis man skulle være kommet lidt bagud.

Ugens udfordring handler, som vanligt, om at dele noget med andre. Denne gang er det dine boglige præferencer (eller det modsatte). Fortæl andre om gode læseoplevelser, eller de forfærdelige, og vis hvad du har stående på bogreolen.

Ting 9 handler om at hente indhold ind i din blog, så du kan vise indholdet fra andre webtjenester til dine læsere. Mere præcist skal du vise den "virtuelle bogreol" du laver under ting 8, på din blog. Du kommer også til at prøve at lægge et meebo-chatvindue ind, så dine læsere kan chatte med dig direkte fra bloggen.

God fornøjelse og rigtig glædelig jul fra ugens eksperter, som du altid meget gerne må kontakte hvis du får problemer undervejs, har spørgsmål til ugens ting, eller sidder inde med en viden du gerne vil dele.

Ugens eksperter: Bo og Hanne

Ting 8: LibraryThing
Direkte link til LibraryThing
Vejledning til LibraryThing

LibraryThing må være et hit for biblioteksansatte, der jo elsker bøger. I LibraryThing kan du flytte din bogreol ud på internettet. Du opretter et netkatalog over de bøger du har, bøger du har lyst til at læse eller måske over bøger du hader. Ud over at man kan lave en liste over sin egen bogsamling, kan man tilføje emneord (tags/etiketter), diskutere bøger med andre og få ideer til andet, man kan læse. Og man kan se, hvad andre læser.

Så det vigtigste er måske, at LibraryThing helt automatisk sætter dig i forbindelse med andre, som har de samme bøger som dig eller den samme smag som dig.

På LibraryThing kan du indsætte op til 200 bøger gratis, men du kan mod en beskeden betaling indsætte alle de bøger du har lyst til.

Idéen er, at man - når man registrerer og tagger sine bøger - bliver en del af et fællesskab omkring emner, genrer, titler eller forfattere. Hvis man tagger mange titler med “krimi”, vil andre, der læser mange krimier kigge forbi og se, om man anbefaler noget, de ikke selv har læst. Så som alle andre ting i 23ting danner dette site også grundlag for sociale netværk, hvor du kan se bogreoler fra andre som har samme smag som en selv og dermed få yderligere inspiration til læsning.

Denne funktionalitet må være oplagt i bibliotekssammenhænge, hvor lånerne kan inspirere hinanden til videre læsning. Men også for bibliotekarer i udlånsarbejdet er det brugbart overfor lånere som gerne vil have noget der minder om...

Har du brug for at vide lidt mere, før du kaster dig ud i det? Så kan du få en lille rundtur her.

Opgaver

  • Opret en konto på LibraryThing
  • Tilføj min. 5 bøger
  • Du skal tagge bøgerne med emneord, der beskriver indholdet

  • Skriv evt. en anmeldelse
  • Skift omslag på en bøgerne i dit bibliotek

  • Find nogen, der har læst de samme bøger som dig


Ting 9

Widget til din blog
Direkte link til Librarything og Meebo
Vejledning til widget på din blog

Del din virtuelle Librarything boghylde med læserne på din blog, eller giv dem mulighed for at kontakte dig direkte fra din blog via chat. Ting 9 handler om hvordan du kan hente informationer ind på din blog-side fra nogle af de mange andre nettjenester du bruger.

Opgaverne nedenfor går ud på at konstruere nogle små programkodestumper (såkaldte widgets) og sætte dem ind i HTML koden på din blog. Når du har en blogger.com webblog foregår dét via en nem og enkel formular, så det er slet ikke så kompliceret som det måske kan lyde.

I denne uge vil vi kun koncentrere os om widgets til Librarything og Meebo, men mange andre nettjenester giver samme mulighed, så ting 9 vil også kunne (gen)bruges til andre sjove og interessante berigelser af din blog senere i 23ting forløbet.

Hent vejledningen og løs opgaverne nedenfor.

Opgaver
  • Lav en Librarything widget og sæt den ind i din blog

  • Lav en Meebo widget og sæt den ind i din blog

  • Test din meebo widget: Luk browseren med din blog, log på http://www.meebo.com/ og bed én fra gruppen, eller en anden, om at prøve Meebo fra din blog.
  • Del dine erfaringer i et blog-indlæg.

Og husk... din blog er din egen. Begge widgets kan selvfølgelig fjernes igen.

mandag den 3. december 2007

Uge 3: Chat - ikke kun pjat

I denne uge skal vi lege med chat-programmer.

Der findes et hav af forskellige chat-programmer fx. aim, Yahoo og ICQ.
Chat har været populært længe, men mest i bestemte grupper (teenagere, computerspilsentuasiaster, osv.). Nu er chat ved at blive mere udbredt. Dem der arbejder med Spørg Olivia eller Biblioteksvagten kender det allerede i biblioteksregi, men også store firmaer er begyndt at bruge chat som en uformel måde at kommunikere med kunder på.

For at løse ugens opgave, skal du have en konto at chatte fra.
Hvis du har deltaget i workshoppen med Meebo, har du allerede en chat-konto.

Herudover oprettede du i uge 1 en Google konto, da du lavede din blog. Derfor har du allerede fået en GoogleTalk konto.

Opgaverne du skal løse, vil føre dig igennem Google Talk og Meebo.

Ting 6: GoogleTalk

Direkte link til GoogleTalk
Vejledning til GoogleTalk

For at løse ugens opgave, skal du have en konto at chatte fra. I sidste uge oprettede du en Google-konto, som du brugte til din blog. Og det er faktisk alt, du skal bruge for at komme i gang med Google Talk.

Opgaver

  • Log på din google-konto som du oprettede i uge 1 og gå ind på Google Talk og chat med nogen fra din gruppe eller en af eksperterne.
  • Prøv at ændre dit profilbillede (måske til en frø eller en prinsesse...)

Ting 7: Meebo

Direkte link til meebo.com
Vejledning til Meebo

En introduktion til Meebo har du allerede fået før 23ting gik igang. Der oprettede du en konto, lærte at invitere venner til din kontaktliste og fik begyndt at chatte.

Som du har set minder det meget om, hvad man gør i GoogleTalk, og hvis du kender MSN messenger, så har du nok også set nogle ligheder der.
Nu skal vi blandt andet se på nogen af de ting Meebo kan, som de andre ikke kan.
Først og fremmest kan Meebo samle dine andre chat-konti. Det vil sige du kan via Meebo bruge flere forskellige chat-programmer samtidigt.
Derudover kan man i Meebo lave rooms, hvor en gruppe kan chatte sammen på kryds og tværs.

Opgaver
  • Opret adgang til din nyoprettede GoogleTalk via Meebo.
  • Dit visningsnavn er fra begyndelsen din meebo-id eller din e-mailadresse. Ændr navnet til noget mere mundret.
  • Normalt vil Meebo-logoet bliver brugt som din "avatar"; det billede som bliver brugt som en repræsentation af dig når du chatter. Ændr det til et andet der passer bedre.
  • Start en gruppechat.
  • Inviter folk til dit room.

Ekstraopgaver til eleverne på første række:

Direkte link til MSN Web Messenger.
Vejledning til MSN Web Messenger.

Du kender måske MSN Messenger eller Windows Messenger. Det er to af de mest almindelige og mest benyttede chat-programmer. De er mere eller mindre ens på overfladen, men med Windows Messenger som den skrabede udgave der kun tilbyder chat, og MSN Messenger (eller Windows Live Messenger som den nyeste hedder) som den store blinkende udgave med masser af funktionaliteter.
MSN Messenger er et program man downloader gratis, men det er ikke alle arbejdspladser der, af forskellige grunde, giver mulighed for dette. Men har du brug for Messenger, er der stadig en mulighed. Der findes en Web-udgave der fungerer meget lig Meebo. Samtidigt får du en forsmag på, hvordan det er at bruge den "rigtige" Messenger.
Det smarte er, at du også her kan bruge din google-konto, så du behøver ikke huske på endnu en kode, men du skal dog "tilmelde" dig først. Samtidigt kan du bruge den samme konto til at logge på både Live Messenger og Windows Messenger, og dine kontakter vil blive husket her også.
Når først du er igang virker Web Messenger på helt samme måde som Meebo.

Opgaver

  • Opret dig som bruger af MSN Web Messenger.
  • Inviter et par stykker fra din gruppe til din MSN.
  • Opret din MSN som en konto på Meebo, så du også kan bruge MSN derfra.

Ugens eksperter er: Gitte og Lars