torsdag den 8. november 2007

Uge 2 - Få styr på din netverden

Så er det blevet tid til anden uges opgaver.

I denne uge tager vi fat på, hvordan man holder styr på alle de mange nyttige nyheder og spændende artikler på nettet uden at bruge oceaner af tid?

Med Google Reader kan du "abonnere" på nyheder fra andre sider og samle dem på ét sted.

På Overskrift.dk og Technorati kan man søge efter sider, der tilbyder nyheder via såkaldte feeds og få inspiration til sin Google Reader.

Men hvordan holder man så styr på alle de andre spændende ting på nettet - videoklip, podcasts, billeder, dokumenter du deler med andre, din e-mail indbakke og kalender?

iGoogle og Netvibes er personlige startsider på nettet. Her kan du samle alle de "ting", som du bruger hver dag. Så behøver du kun at huske én adresse.

Kort og godt få styr på din netverden.



Ting 3: Google Reader
Direkte link til Google Reader
Vejledning til Google Reader


Om Google Reader
Det kan være svært at følge med på alle de gode websider og blogs, som findes på nettet. Mange tilbyder selvfølgelig nyhedsbreve, men indbakken kan hurtigt flyde over og forvandle sig til et uoverskueligt inferno. Hvad gør man så, hvis man både vil have ro i indbakken og samtidig ikke gå glip af de gode nyheder, mens de stadig er nye?

En smart løsning er at bruge en nyhedslæser. Med en nyhedslæser kan du abonnere på nyheder (nyhedsfeeds) fra dine yndlings websider og få dem vist samlet på ét sted. Det betyder, at du sparer en masse tid og samtidig får et meget bedre overblik over, hvad der rører sig indenfor nogle af de områder, som netop du interesserer dig mest for.


Hvad er nyhedsfeeds?
Nyhedsfeeds kaldes ofte også RSS-feeds eller bare feeds. RSS-feeds består af en sides indhold i en XML-version. Denne XML-version af siden kan læses af en nyhedslæser som f.eks. Google Reader eller Bloglines. En nyhedslæser besøger med jævne mellemrum de feeds, man har bedt den om, scanner dem for ændringer, og præsenterer overskrifter og korte indledninger sammen med et link til den oprindelige webside.

Du kan læse mere om RSS på Wikipedia eller på vertikal.dk.

Opret dig på Google Reader, abonner på din gruppes blogs, på nyheder fra politiken.dk, pc world.dk, biblioteksbloggen Biblog - Biblotek og IT eller på denne blog. Du kan både "gemme" nyheder og dele de bedste af dem med andre.


Opgaver:

  • Log ind på Google Reader og abonner på din gruppes blogs

  • Stjernemærk de bedste indlæg

  • Del dine favoritindlæg og lav et link til din "Shared Items"-side på din blog, så andre kan finde den og abonnere på DINE favoritter.




Ting 4: Overskrift.dk
Direkte link til Overskrift.dk
Vejledning til Overskrift.dk


Om Overskrift.dk
Overskrift.dk er en side som forsøger at lave en let indgang til alle danske blogs.
Her har man rige muligheder for at søge blandt stort og småt og løbende følge med i nye indlæg. Overskrift.dk er for alle - også for din blog.


Opgaver:

  • Find spændende feeds og abonner i Google Reader

  • Registrer din egen blog




Ting 5: iGoogle
Direkte link til iGoogle
Vejledning til iGoogle


Om iGoogle
Opret en startside og tag den med dig alle steder. Med iGoogle kan du selv tilpasse din startside, som du vil have den og tilføje lige præcis de gadgets, du har brug for. Der er stort set en gadget til alt - også til mange af de ting, som indgår i 23ting, så der er rig mulighed for at udbygge din side.


Opgaver:

  • Opret din egen iGoogle startside

  • Tilføj din Gmail og Google Reader

  • Tilføj en spændende, sjov, skør eller nyttig komponent og fortæl om den på din blog




Ekstra 1: Technorati
Direkte link til Technorati
Vejledning til Technorati


Om Technorati
Technorati er ligesom Overskrift.dk et site, der forsøger at samle diverse blogs. Sitet indeholder over 80 millioner blogs fra hele verden og giver dig mulighed for hurtigt og nemt at søge og overvåge de emneområder du interesserer dig for.


Opgaver:

  • Opret en profil

  • Gå på opdagelse på siden




Ekstra 2: Netvibes
Direkte link til Netvibes
Vejledning til Netvibes


Om Netvibes
Netvibes er ligesom iGoogle også en personlig startside. Men hvor iGoogle satser på simpelt og overskueligt er Netvibes mere for de teknikglade - her kan der trykkes på alt og tilføjes oceaner af indhold. Igen skal du være opmærksom på, at der også findes indhold til mange af de ting, der indgår i 23ting forløbet.


Opgaver:

  • Opret din egen Netvibes startside

  • Tilføj en Gmail widget

  • Tilføj et nyt faneblad fra indholdskataloget




Eksperter
Hvis du får problemer eller spørgsmål, kan du altid komme til vores søde og kompetente eksperter. Hjælpen er nær:

Jakob Poulsen - Bo Breiting


Rigtig god fornøjelse!

Ingen kommentarer: